Hospodar: Czech Language Newspaper in Texas

Czech written newspaper Hospodar was founded in 1890 in Omaha, NE by Jan Rosicky for newly arrived immigrants from Europe. For more than 115 years Hospodar adjusted content of articles to reader's interests. Hospodar is informative and instructive newspaper. One can find historical articles from the past and present history of this world.

Sunday, January 17, 2010

Česky psané noviny Hospodář byly založeny v roce 1890 v Omaze ve státě Nebraska Janem Rosickým pro nově přijeté vystěhovalce z Evropy. Mnozí z nich chtěli farmařit v Americe, ale farmářské podmínky byly velmi rozdílné ve srovnání s evropskou technikou. .Z tohoto důvodu nově příchozí potřebovali radu o novém prostředí a také i informace o půdě, podmínkách, podnebí a zemědělských strojích. Hospodář doporučoval prověřené osevy a pracovní postupy pro různé oblasti Ameriky, velkoprodejce těžkých zemědělských strojů, prodej a aukce zemědělských zvířat, hnojiva a semen. Jan Rosický založil Hospodáře a několik dalších česky psaných novin. Po smrti otcově v roce 1909, dcera Růžena Rosická převzala vedení tiskárny a redakci Hospodáře. Později Automatic Printing Company vlastněná Piskačovou rodinou převzala vedení Hospodáře.
V roce 1961 Mr. Joe F. Holásek z Westu, Texas vykoupil vydavatelská práva na Hospodáře a spojil Čechoslováka a Hospodáře v jedny noviny. V této době pan Jerome Kopecký pracoval v tiskárně, později se stal redaktorem Hospodáře. The West News Publishing Company byla prodána v roce 1974 panu Linnovi Pescaiovi. Když byl Hospodář vydáván ve Westu, většina technické a redaktorské práce pokračovala pod vedením pana Jeroma Kopeckého, který pracoval s Hospodářem. Během období studené války komunistický režim Če skoslovenska dovolil rozesílání Hospodáře do státu. Jsme přesvědčeni, že Hospodář byl jen jedním anebo jedním z mála novin ze západu, kterým byl dovoleno doručování. Obyčejně dvě až tři čísla ročně byla zabavena, pokud v nich bylo zmínka o demokracii, Tomáši G. Masarykovi anebo jiném zakázaném námětu.
V roce 1974 Jan Vaculík přišel pomoci pan Kopeckému a pak v redakci pracovali po více než 15 let do května roku 1989. Na jaře roku 1989 byla existence Hospodáře ohrožena, avšak vydavatelská práva byla vy koupena Janem Vaculíkem a jeho rodinou a Hospodář byl tak zachráněn pro další generace. Doufal, že může spolehnout na pomoc, podporu a porozumění čtenářů. Přesto počet čtenářů se zmenšuje každým rokem a nově příchozí nenahrazují dostatečně ztráty.
V tomto bodě je důležité vyjádřit poděkování všem těm, ktečí nám pomáhají udržovat existenci Hos podáře. Pozorujeme snižování počtu lidí, kteří čtou a píší česky a počet dobrých čtenářů se zmenšuje. Doufáme, že obnovení zájmu o české dědictví v Texasu a v ostatních oblastech nám pomůže v naší práci. Během více než 120 let existence Hospodář přizpůsoboval obsah článků podle zájmu čtenářů. Jak bylo řečeno výše, na počátku byl Hospodář novinami informací a rad pro nové přistěhovalce, později Jan Rosický informoval čtenáře o bratrských a vzájemně pojišťovacích spolcích, kulturních a společenských festivalech a událostech. Hospodář pokračuje v této tradici do dneška a uveřejňuje články podobného obsahu a zájmu. Čtenář v něm najde historické články o minulosti i přítomnosti, paměti, vzpomínky na mládí, duchovní a náboženské rozpravy, krátké nebo delší popisy různých festivalů z České republiky.
Čtenáři pozorují, že se stává Hospodář velmi vzdělavatelským a poučným časopisem v češtině pro dnešního čtenáře. Spojuje české čtenáře po celém světě, kde se krajané usadili, stejně jako čtenáře z České republiky a rovněž pomáhají jiným čtenářům zdokonalit si češtinu ve čtení a psaní. Mnozí potomci českých a moravských při stěhovalců z 19. a 20. století mají uschována stará čísla Hospodáře anebo si pamatují, že jejich rodiče anebo stařečci odebírali Hospodáře. Archívy Hospodáře jsou v Lincoln, Ne.; v Minneapolis, Mn., v Normě, Okla. na universitách a soukromém archivu Dra. Zdenka Hrubana v Chicagu,Il.
Půl nákladu Hospodáře je rozesílán do České republiky a Slovenska, zbytek je posílán po Severní a Jižní Americe, včetně Ameriky, Kanady, Mexica, Bolívie, Argentiny, části Evropy, do Austrálie a do kteréhokoliv místa, kde je možno noviny doručit. Někteří lidé, kteří nemohou číst plynule česky, mohou zaplatit předplatné pro čtenáře, který může číst. Musíme najít nové předplatitele a podporovatele, abychom mohli pokračovat v poskytování zpráv v češtině jako jedny z mála česky psaných novin v Severní Americe a pouze jednoho ze dvou novin v Texasu.
Pro podrobné informace pište na adresu Hospodář, P. O. Box 301, West, TX. 76691, USA,telefonní číslo je 254-826-3838, email: jan_vaculíkAThotmail.com. Za Vaši laskavost děkujeme.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home